Muurisolatie

Waarom zou u dit doen?

Als u met structurele gebouwproblemen kampt of nood heeft aan renovatie van uw gebouw, is muurisolatie een maatregel die zeker moet worden meegenomen. Ook zonder grondige renovatie zijn er mogelijkheden om het comfort van uw gebouw te verbeteren en het energieverbruik te laten dalen.

muurisolatie
 

Hoeveel energie bespaart u?

Spouwmuurisolatie kan relatief goedkoop. De maatregel heeft een terugverdientijd van 3 à 5 jaar. Ze levert al snel 20 tot 25 % energiebesparing op. Voor de uitvoering moet wel eerst een correcte controle gebeuren van de spouw om na te gaan of deze voldoet aan alle randvoorwaarden.

Muren na-isoleren langs de buiten-of binnenzijde is een meer intensieve maatregel. Bij structurele gebouwproblemen is dit op de langere termijn echter de meest rendabele oplossing.

Waar moet u rekening mee houden?

Bij muurisolatie kan een thermische brug de volledige werking ondermijnen. Het is dus belangrijk om een continu doorlopende isolatielaag aan te leggen die zowel in de winter als in de zomer het nodige comfort geeft. Een goede aansluiting van de gevelisolatie met het buitenschrijnwerk en de dak- en vloerisolatie is dan ook essentieel.

Het meest eenvoudige is een lege spouw opvullen. De uitvoering ervan beïnvloedt niet noodzakelijk het gebruik van het gebouw en de investeringskost blijft beperkt. Helaas is de spouw vaak te dun om hiermee te voldoen aan de gevraagde besparings- en comforteisen en is de controle van een goede uitvoering complex. Daarnaast zorgt deze werkwijze ervoor dat de materialen in de gevel nog moeilijk kunnen gerecycleerd worden en dus dalen in materiaalwaarde.

De gevel aan de buiten- of binnenzijde bij-isoleren wordt dan ook aanzien als een meer waardevolle uitvoering. Deze uitvoering geeft een grotere flexibiliteit naar materiaal- en structuurkeuze. Bij voorkeur wordt de buitenzijde geïsoleerd, aangezien thermische bruggen volledig kunnen opgevangen worden bij deze uitvoering en het volledige gebouw een beschermingslaag krijgt tegen de weersomstandigheden. Bij binnenisolatie is het kostelijker om aansluitingen met binnenmuren- en vloeren op te lossen en wordt de buitenmuur niet gevrijwaard van de weersomstandigheden.

Specificaties raamovereenkomst


Al deze facetten zorgen voor een complex geheel en de nood aan een expert die u begeleidt in het proces. Op dat vlak kan VEB een waardevolle partner voor u zijn. Onze Raamovereenkomst "Studie, uitvoering en werfopvolging" ontzorgt u van de gebouwanalyse tot en met de opvolging van de uitvoering. Onze projectleiders zorgen voor de kwaliteitsbewaking en staan met het studiebureau klaar voor uw vragen en bezorgdheden.

Klik hier voor meer informatie over de raamovereenkomst 'Studie, uitvoering en werfopvolging'.

Vraag nu uw muurisolatie aan