Overweeg relighting wanneer je onderhoudskosten op verlichting te hoog zijn, maar ook wanneer je verlichting niet goed meer werkt of de ruimtes niet meer optimaal of voldoende verlicht zijn. Relighting heeft een positieve impact op je comfort en het energieverbruik. Deze dienst kan je afroepen via een klassieke investering of, voor grotere projecten, via Licht-als-een-Dienst. 

Vraag nu relighting aan

Waarom kiezen voor relighting?

Relighting is een verzameling van verschillende ingrepen waarbij de huidige verlichting aangepast wordt. Meestal gaat het om het vervangen van lampen en armaturen. Deze worden vervangen door ledverlichting die aangenamer is, duurzamer en minder energie verbruikt. Waar een gloeilamp op een efficiëntie van 10 lumen per watt zat, en gasontladingstechnieken tot 100 lumen per watt, kunnen we met led nu al vlot 150 lumen per watt halen. Professionele lichtarmaturen met led gaan bovendien zeer lang mee; zo’n 50.000 uur. Ter vergelijking: TL-lampen hebben een levensduur tussen 15.000 en 25.000 uur, halogeenverlichting zelfs maar tussen 1.000 en 5.000 uur. 
 
Door de lange levensduur en het lage energieverbruik is de investering van een relighting al na gemiddeld 5 jaar terugverdiend.  

Studie, aanneming of licht-als-een-dienst

Voor deze dienst zijn er drie type bestekken beschikbaar, een met voorafgaande studie, een aannemingsbestek en Licht-als-een-Dienst.

Enerzijds is er binnen de brede raamovereenkomst ‘Studie, uitvoering en werfopvolging’ een specifiek onderdeel voor relighting voorzien. Wil je een voorafgaande lichtstudie, dan neem je best van dit bestek af. Zo ben je zeker dat alle ruimtes conform de norm verlicht worden. 

Heb je al een studie liggen of is een studie niet nodig, dan kan je gebruik maken van ons aannemingsbestek voor relightingprojecten. Als je al een studie had liggen, bekijken we eerst of deze voldoende is om direct tot aanneming over te gaan. Bij projecten tot 30 000 euro was er tot voor kort geen studie nodig. Die grens werd echter opgetrokken naar 100 000 euro. 

Is de projectwaarde groter dan 100.000 euro dan kan je ook kiezen voor Licht-als-een-Dienst (Light-as-a-Service). Voor de looptijd van het contract, tussen 5 en 15 jaar, blijft een derde partij eigenaar van de installatie. Je hoeft de investering zelf niet te dragen, je betaalt ze af met de gerealiseerde energiebesparing. De uitvoerder staat ook in voor het onderhoud gedurende de looptijd van het contract. Na afloop van het contract word je eigenaar van de installatie.

Weet je niet of je een studie nodig hebt of voor Licht-als-een-Dienst zou kiezen, geen probleem! Je kan alvast de aanvraag doen in het Portaal Energie-Efficiëntie. De projectleider contacteert je om samen de beste piste uit te tekenen.

Zij gingen jou voor:

Gedurende al heel wat jaren neemt bpost talrijke initiatieven om zijn ecologische voetafdruk te beperken. Het plaatsen van duizenden ledlampen in onze sorteercentra moet eveneens in dat kader worden gezien.

Jean-Paul Van Avermaet
bpost
Image
bpos

Zeker voor grotere projecten zijn raamcontracten zeer interessant, omdat je snel kan schakelen.

Laurent De Bruyker
De Vlaamse Waterweg
Image
Laurent

Vraag nu je relighting aan

Gerelateerde nieuws