De parabel van de tunnels

tunnel
Om de zoveel tijd komt de slechte staat van onze Brusselse tunnels in het nieuws. Brokstukken, scheurtjes, brandjes: de infrastructuur is duidelijk verouderd.

Wat heeft dit met energie te maken hoor ik u denken?

Net als bij de tunnels lost wat ad hoc oplapwerk bij verouderde gebouwen weinig op. Er is nood aan een degelijke investering met een langetermijnvisie. Vergeet bij het totale kostenplaatje nooit de onderhoudskosten mee te tellen. ‘Total cost of ownership’ noemen ze dat ook. Met andere woorden: tel naast de directe kosten ook de indirecte kosten van een product of systeem mee. Zo kan je eerlijker vergelijken en een keuze maken.

Dus in het geval van gebouwen: een verouderd gebouw hier en daar oplappen kost je op zich minder dan een nieuw energiezuinig gebouw zetten, maar dat sommetje gaat niet meer op als je alle onderhoudskosten, het energieverlies, de sloopkosten en je extra tijd meetelt.

Investeren in energie-efficiëntie levert op. Bij alle energiediensten geven we u de ‘terugverdientijd’ mee, dus de periode waarop de investering zichzelf heeft terugbetaald doordat u minder energie verliest. Verschillende investeringen zoals de optimalisatie van uw gebouwbeheersysteem hebben een terugverdientijd van minder dan twee jaar. Een grondige totaalaanpak zoals een energieprestatiecontract heeft typisch een terugverdientijd van tien jaar. Gelukkig moet u hier de investeringskost niet in één keer op tafel leggen. U betaalt ze gespreid terug, met een deel van de energiewinst die u vanaf dag één boekt.

Klik hier voor meer informatie over onze dienst energie-efficiëntie.