Energieprestatiecontracten met Elena-steun: de trein is vertrokken

EPC met Elena-steun, de trein is vertrokken
Het VEB startte in 2019 met het Elena-programma om investeringen in energie-efficiëntie in de publieke sector te versnellen. Voor een snelle opmars is goede infrastructuur nodig. Die versterkten we door een heel aantal raamovereenkomsten voor te bereiden, van uiteenlopend studiewerk tot uitvoering van allerlei energiebesparende maatregelen. Ook zochten we oplossingen om de huidige drempels voor investeringen weg te werken. We boden meer zekerheden over het financieringsmodel, en trachtten de koudwatervrees voor diepgaande renovaties en energieprestatiecontracten (EPC) om te buigen.
 
We hebben de fundamenten gelegd in de eerste helft van het Elena-programma, waardoor nu de investeringen op een drafje kunnen aanbesteed worden. Bij de klassieke energiebesparende maatregelen kunnen we al heel wat mobilisatiekracht aantonen:
  • Meer dan 4 miljoen euro investeringen in hernieuwbare energie;
  • Bijna 1 miljoen euro investeringen in stookplaatsrenovaties;
  • Meer dan 3 miljoen euro investeringen in een combinatie van energiebesparende maatregelen.
 
De motor van de energieprestatiecontracten sputterde in de voorbije jaren. De beste duurzame brandstof waren de ervaringen van concrete implementaties in OPZC Rekem, Universiteit Antwerpen en Stad Geel. De hogere opstartkosten van dit model wordt voor 20% weggewerkt dankzij de Elena-middelen. Tot slot steeg de efficiëntie en het vertrouwen dankzij de gestandaardiseerde aanbestedingsdocumenten, het lanceren van een raamovereenkomst voor EPC-facilitatie en de talloze gesprekken met uitvoerende partijen, financiële instellingen en gebouweigenaren. De bestemming ‘EPC’ als opstap naar verduurzaming van het patrimonium in één beweging werd steeds meer populair.
 

Trein is vertrokken

Ondertussen heeft het VEB heel wat samenwerkingen gestart met publieke entiteiten die genieten van Elena-ondersteuning. Alle nieuwe samenwerkingen dienen deze zomer opgestart te worden. Voor degenen die al opgestart werden, kunnen we de planning van de toekomstige aanbestedingen delen.
 
Voor 2020 plannen we nog 4 aanbestedingen te publiceren. In 2021 plannen we maar liefst 20 aanbestedingen te publiceren. Gunningen zouden allemaal rond moeten zijn voor het einde van 2021.
 
Bekijk hier het overzicht van alle Elena-kortingen.

Contacteer ons om te bekijken of EPC iets voor jouw organisatie is