Groene stroom, waar komt die vandaan?

groene stroom, waterkracht, laagste prijs certificaten
100% groene stroom is wat het Vlaams Energiebedrijf (VEB) standaard levert. Hoe kopen we die aan, wat is de samenstelling en oorsprong van deze groene stroom en hoe zit het systeem nu weer in elkaar?

Elektriciteitsleverancier Groencheck

Dat de stroom die we u leveren 100% groen is, kan u zelf nagaan via de Groencheck van VREG. Geef gewoon een van uw EAN’s (aansluitpunten) in. In de tabbladen ernaast ziet u dan dat onze groene stroom uit zowat heel Europa komt.

goedkoopste energieleverancier
garantie van oorsprong
 
Ten slotte kan je ook zien over welk type hernieuwbare energie het gaat. Van augustus 2018 tot juli 2019 is dat voor 98 tot 100% waterkracht, aangevuld met zonne-energie en windenergie.
Voor klanten die willen afficheren dat ze 100% groene stroom afnemen, maakten we een attestje op.

Wil je ook overschakelen naar 100% groene stroom? Contacteer ons vrijblijvend.

Steuncertificaten voor groene stroom

Een producent van groene energie moet een aanzienlijke investering doen, bijvoorbeeld om windmolens te bouwen. Volgens de Europese klimaatdoelstellingen moet tegen 2030 minstens 27 % van het totale energieverbruik van hernieuwbare oorsprong zijn. Vandaar dat iedereen mee moet betalen om de investering in groene stroom rendabel te maken. Een energieleverancier heeft drie mogelijkheden: zelf investeren in hernieuwbare energie, één certificaat per MWh elektriciteit aankopen of een vaste boete betalen. De prijs per certificaat staat niet vast, maar is onderhevig aan de marktlogica van vraag en aanbod. Op het moment dat het aanbod hoog is en de prijs per certificaat (te) laag, zijn de netbeheerders verplicht de certificaten op te kopen tegen een vaste minimumprijs.


Minicompetitie voor de laagste prijs

Het VEB houdt minicompetities tussen verschillende aanbieders van steuncertificaten. Hoe gaat dit in zijn werk? Voorafgaand tekenden de aanbieders in op ons bestek, waarin we de werkwijze en maximumprijs aangaven. Op regelmatige basis geven we hen door hoeveel certificaten we nodig hebben. Zij sturen ons vervolgens het aantal certificaten dat ze aanbieden, en de prijs per type certificaat. Ook staat het hen vrij die maand niet aan te bieden. Wij leggen dan de prijzen naast elkaar, en kopen aan de laagste prijs aan. Als het aantal certificaten aan die prijs niet voldoende is, gunnen we het resterende aantal aan de kandidaat met de tweede laagste prijs en zo verder. In het geval van gelijke prijzen gunnen we proportioneel. 
 

Elektriciteit kopen zonder verborgen kosten

Het aanbod en de prijzen verschillen van jaar tot jaar en daarom kan je de uiteindelijke prijs niet zomaar naast die van vorig jaar leggen ter vergelijking. Bij het VEB betaal je geen extra kosten voor de certificaten, we rekenen enkel de kosten een op een door. 
 
Interesse om over te schakelen op 100% groene stroom via het VEB?

Contacteer ons