Potentieelscan of audit: zoek de 7 verschillen

mappen audit

U wilt iets aan de energie-efficiëntie van uw gebouwen of installaties doen: mooi! Maar wat is dan de eerste stap? Kies je best voor een audit of een potentieelscan? Wij helpen u kiezen.

7 verschillen op een rijtje

1. Een audit is vollediger en een potentieelscan is specifieker.
Een potentieelscan beschrijft enkel de zinvolle energiebesparende maatregelen. Daarbij wordt rekening gehouden met realistische terugverdientijden en het totale kostenplaatje, inclusief levensduur en onderhoud.

2. Een potentieelscan is actiegerichter.
Het resultaat van een potentieelscan is bij het VEB een planningsinstrument (in de vorm van een Excel) waar de gebouwbeheerder direct mee aan de slag kan. Het resultaat van een audit is daarentegen een lijvig boek.

3. Een potentieelscan is goedkoper dan een audit.
Een potentieelscan kost u afhankelijk van uw gebouwen tussen de 3.000 en 6.000 euro. Voor een volledige audit bent u meer kwijt.

4. Een audit is tijdrovender.
Een potentieelscan duurt een paar tot ongeveer 7 werkdagen om uit te voeren. Een audit vraagt meer tijd.

5. In een audit zitten overbodige elementen.
U wilt weten waar de energiebesparing zit. In een audit krijgt u het volledige plaatje, dus ook de metingen van gebouwen of gebouwonderdelen waar u op voorhand van weet dat het daar nièt zit.

6. Een audit is een momentopname.
Een audit geeft u een uitgebreide beschrijving van de toestand van uw gebouw op een zeker moment. Een potentieelscan heeft een dynamisch investeringsplan als doel.

7. In de meeste gevallen volstaat een potentieelscan.
Conclusie: start gerust met een potentieelscan. Waarschijnlijk hebt u daar meer baat bij dan bij een volledige audit.

 
Vraag nu meer info over onze dienstverlening rond potentieelscans. Naast de klassieke volledige energie-audits en potentieelscans bestaan er uiteraard nog types van metingen. Het VEB biedt bijvoorbeeld ook thema-audits en conditiestaatmetingen (volgens de NEN2767 norm) aan.