Sociale Energiesprong: versnelde renovaties sociale woningen

deel van prefab gebouwschil
De Sociale Energiesprong wil versneld de sociale huisvesting klaarstomen voor de klimaatdoelstellingen van 2050. Van de ca. 155 000 sociale woningen is een kwart verre van energie-efficiënt. Talloze sociale woningen zijn nog uitgerust met enkele beglazing, verwarmen nog op stookolie en hebben geen dakisolatie.

Tot voor kort kampte de sector van de sociale huisvesting met een enorme handicap als het op energetische renovaties aankwam. De huisvestingsmaatschappij die de investering moest doen, zag daar immers niet de baten van. Door een nieuw decreet kan de huisvestingsmaatschappij de investering van zonnepanelen en dakisolatie wel deels terugkrijgen van de huurder, die een lagere energiefactuur krijgt.

Hoog tijd dus om een succesrecept uit Nederland naar België te brengen dachten we. Daar loopt al vijf jaar het initiatief ‘De Stroomversnelling’, een opvolgproject van ‘De Energiesprong’. We nemen elementen over van hun concept, en doen er nog een schepje bovenop.
  • Muren en dak krijgen een isolatielaag erbovenop via prefab panelen
  • We vervangen alle beglazing door hoogrendementsglas
  • De daklaag is inclusief zonnepanelen
  • Elk huis krijgt een energiemodule met een warmtepomp.
  • Er is ruimte voorzien om de module uit te breiden met een batterij
  • Het energieverbruik wordt perfect gemonitord met een slimme meter
  • De renovaties gebeuren zo snel en efficiënt dat de huurder de woning niet eens dient te verlaten
Dat laatste element is een Belgische toevoeging. We schakelen dus een versnelling hoger dan onze buurlanden.

Het project De Sociale Energiesprong bundelt heel wat expertise. BAM, Energinvest, het Vlaams Energiebedrijf, Flux50, Cordium, Enervalis en het Agentschap Innoveren en Ondernemen maken deel uit van het project.

Het project loopt voor een periode van drie jaar, tot eind 2022. We zetten een pilootproject op bij vier sociale woningen in Hoeselt van de sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. De werken zijn gepland in 2021. We documenteren dit proefproject gedetailleerd, zodat het gemakkelijk reproduceerbaar is.

Contacteer ons voor meer informatie over de Sociale Energiesprong