Wat is het verband tussen diëten en energiebesparing?

lintmeter rond lamp
Afvallen hoort traditioneel voor veel mensen bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Heeft u als organisatie misschien ook het voornemen om ‘af te vallen’ in energieverbruik?

Dan gelden eigenlijk dezelfde waarschuwingen als bij diëten. Je begint er vol goede moed aan: je neemt de trap in plaats van de lift, je schakelt toestellen ’s avonds uit, je print minder uit, enzovoort. Met tal van eenvoudige besparingstips kan je tussen de 5 à 10 procent besparen. Maar kan je dat volhouden? Meten is weten en motiveert ook wel om maatregels consequent te blijven toepassen.

Of, je gebruikt ‘energiezuinige’ toestellen, de dieetproducten in onze vergelijking. Maar net omdat ze minder verbruiken, gebruik je ze vaker, waardoor de besparing vaak nihil is. Zo is de analogie compleet. Een studie van UFC Que Choisir uit 2010 toonde al aan dat we altijd maar meer energievreters aankopen. Want ook onze comforteisen nemen altijd maar toe, waardoor dus de energiekost niet vermindert.

Wat werkt dan wel? Naast goede gewoontes creëren moet je energiebesparing meer structureel inbouwen. Meten, opvolgen, regelingen aanpassen, efficiëntieprojecten, isolatie. Contacteer ons voor al je efficiëntievragen.