Verwarmen en koelen (HVAC)

Waarom kiezen voor een stookplaatsrenovatie?

Is de opwekking van sanitair warm water nog gekoppeld aan een installatie voor ruimteverwarming, die in de zomer enkel opstaat om het sanitair warm water te produceren? Overweeg dan zeker een renovatie van je installatie.

Soms kan je al met kleine ingrepen het energieverlies beperken, door bijvoorbeeld de waterleidingen en warmtewisselaar te isoleren.

Combinaties met hernieuwbare energie zoals zonnecollectoren, warmtekrachtkoppeling of warmtepompen kunnen bekeken worden. Het studiebureau bekijkt samen met jou de best mogelijke oplossing voor je gebouwen.
 

Hoeveel energie bespaar je?

Een stookplaatsrenovatie is een ingreep op technische installaties die je veel oplevert, zowel naar besparing op onderhoudskosten toe als naar energiebesparing. De terugverdientijd van een stookplaatsrenovatie is 10 à 15 jaar.

Deze maatregel levert potentieel 9.000 ton CO2-besparing per jaar op, maar kan evengoed een sterke comfortverhoging met zich mee brengen. Zo kunnen ruimtes die vroeger onvoldoende werden verwarmd, nu wel energiezuinig verwarmd worden. 
 

Waar moet je rekening mee houden?

Als je nog met stookolie werkt, is dit het uitgelezen moment om de ombouw naar een performante gasinstallatie te laten onderzoeken. Verwarmen op een condenserende aardgasinstallatie is immers energiezuiniger en beter geschikt om op lagere temperaturen te verwarmen.

Dit is één van de maatregelen die kan meegenomen worden in een energieprestatiecontract. Als je deze maatregel apart wenst, dan kan dat uiteraard ook.
 

Met of zonder studie

Binnen de raamovereenkomst ‘Studie, uitvoering en werfopvolging’ is een specifiek onderdeel voor HVAC-maatregelen voorzien. Het studiebureau maakt een grondige analyse van de huidige installatie, stelt een performant verbetervoorstel op, bekijkt de mogelijkheid voor duurzame energieproductie (bv. warmtepompen) en zorgt ervoor dat je verwarming- en koelingregeling in orde staat. Klik hier voor meer info over deze raamovereenkomst.

Heb je al een studie liggen, dan kan je gebruik maken van ons aannemingsbestek voor HVAC. We bekijken eerst of deze bestaande studie voldoende is om direct tot aanneming over te gaan.
gebouw Het Veer
We zijn blij met deze kans om ons energieverbruik aan te pakken. Het VEB volgt dit traject goed op, en we appreciëren de snelheid en de flexibele houding van het studiebureau.
Dirk Florin
Revalidatiecentrum Het Veer

Vraag nu je stookplaatsrenovatie aan