Relighting

Hoeveel energie bespaart u?

Uw lampen vervangen door ledlampen is een slimme investering. Ledlampen zijn energie-efficiënt en gaan langer mee. Waar een gloeilamp op een efficiëntie van 10 lumen per watt zat, en gasontladingstechnieken tot 100 lumen per watt, kunnen we met led nu al vlot 150 lumen per watt halen. Professionele lichtarmaturen met led gaan bovendien zeer lang mee; zo’n 50.000 uur. TL-lampen hebben een levensduur tussen 15.000 en 25.000 uur, halogeenverlichting zelfs maar tussen 1.000 en 5.000 uur.

Door de lange levensduur en het lage energieverbruik is de investering van een relamping al na gemiddeld 1 à 3 jaar terugverdiend. Worden de armaturen mee vervangen, dan bedraagt de terugverdientijd tussen de 5 à 10 jaar.

ledlampen

Waar moet u rekening mee houden?

We vroegen aan Catherine Lootens van het Laboratorium voor Lichttechnologie wanneer u de overstap moet overwegen.

“In kantoorgebouwen zijn de meeste lampen nog van het type lineaire fluorescentielampen (T8-lampen – 26mm diameter) die niet elektronisch zijn aangestuurd. Je kan die ook herkennen: dat zijn lampen met een starter, die meestal niet dimbaar zijn, die blijven pinken als ze stuk zijn, en waarbij je bij opstart dikwijls een gebrom hoort. Wie dat type lampen heeft, moet zeker heel snel de overstap maken. T8 kan ook al elektronisch aangestuurd zijn, dat zijn iets nieuwere systemen, die zijn ook iets zuiniger en indien gewenst ook dimbaar. Dit type is minder dringend aan vervanging toe.”

Ook het aantal branduren moet je in rekening brengen bij de beslissing. Hoe meer branduren van een bepaalde ruimte, hoe gemakkelijker je de beslissing kan nemen om over te gaan naar leds. “Voor scholen hebben we bijvoorbeeld zelf eens een onderzoek gedaan, waarbij we zagen dat bepaalde verlichting maar 1.000 uren per jaar brandde; dan duurt het gigantisch lang om alles terug te verdienen. De prijzen zijn gelukkig al een heel stuk naar beneden gegaan.”

Enkel lampen vervangen?

Stel nu, je wilt de overstap maken, waar moet je dan op letten? Kan je bijvoorbeeld je armatuur behouden of moet je die vervangen?

Omwille van de veiligheid en efficiëntie raadt Catherine aan toch ineens ook de armatuur te vervangen. “Er zijn oplossingen op de markt om fluorescentie-armaturen om te schakelen naar ledarmaturen, maar je kan je dan afvragen of het verlichtingstoestel nog veilig is achteraf.”

Het stralingspatroon van iedere lichtbron is bovendien anders, waardoor de reflectoren binnenin de huidige armaturen niet aangepast zijn aan leds en je nooit dezelfde lichtsterkte of hetzelfde effect zal hebben als ervoor. Het is dus aangewezen een lichtstudie te laten uitvoeren en de nieuwe armaturen op de benodigde lichthoeveelheid en het verwachte effect af te stemmen.

Specificaties raamovereenkomst

Binnen de raamovereenkomst ‘Studie, uitvoering en werfopvolging’ is er een specifiek onderdeel voor verlichting voorzien. Aangezien VEB gaat voor duurzame en kwalitatieve installaties, mikken we hier op relightingprojecten met voorafgaande lichtstudie. Zo bent u zeker dat alle ruimtes conform de norm verlicht worden. 

Klik hier voor meer informatie over deze raamovereenkomst.

Heeft u al een studie liggen, dan kan u binnenkort gebruik maken van ons aannemingsbestek voor relightingprojecten. We bekijken eerst of deze bestaande studie voldoende is om direct tot aanneming over te gaan.

Vraag hier een offerte aan voor uw energiebesparende maatregel