03.07.24

AWV reduceert energieverbruik en CO2-uitstoot

AWV x VEB

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zet mee zijn schouders onder de ambitie om het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de Vlaamse overheid tegen 2030 flink te reduceren. Zo zal het tegen eind 2025 verschillende energiebesparende maatregelen doorvoeren in 21 districtsgebouwen. Een flinke stap voorwaarts, met dank aan de Europese subsidies die AWV met hulp en ondersteuning van VEB in de wacht sleepte. 

AWV en VEB werken al jaren uitstekend samen. Zowel voor de afname van elektriciteit en aardgas als voor de verduurzaming van gebouwen en wegeninfrastructuur lopen er verschillende overeenkomsten. “Toen ik in januari 2022 bij AWV aan de slag ging als coördinator gebouwen was er via relancemiddelen ook al een eerste groot project in het kader van de realisatie van ons strategisch vastgoedplan opgestart, met name de schilrenovatie van ons districtsgebouw in Vosselaar. Ook daar was VEB nauw bij betrokken”, zegt Ouchy Van Loo. 

Zeer snel schakelen 

Eind maart 2023 kreeg het partnership tussen AWV en VEB een extra impuls. “We vernamen dat Europa met RePower EU een nieuw subsidiemechanisme in het leven had geroepen”, legt Ouchy uit. “Dat kon ons een veelvoud van het budget opleveren dat we jaarlijks ter beschikking hebben voor ons vastgoedpatrimonium. Alleen moesten we zeer snel schakelen. We lijstten een reeks maatregelen op die ons nuttig leken in het kader van onze energie- en klimaatdoelstellingen en gingen vervolgens aankloppen bij VEB om die dossiers in de markt te zetten. Aangezien ze over verschillende raamcontracten beschikken die perfect voldoen aan alle voorwaarden voor overheidsopdrachten, verliep dat erg vlot en konden we onze subsidies veiligstellen. Daardoor kunnen we tegen eind 2025 heel wat extra maatregelen nemen om ons energieverbruik en onze CO2-impact verder terug te dringen, als aanvulling op de strategische projecten die al in de pijplijn zaten.” 

 

30% energiebesparing, 46% CO2-besparing 

Met de middelen die het ontving via het Repower EU-programma neemt AWV 21 van zijn 23 districtsgebouwen onder handen. In totaal worden er veertien stookolie- en gasinstallaties vervangen door warmtepompen en worden er op negen districtsgebouwen zonnepanelen geplaatst. Voorts worden acht gebouwen extra geïsoleerd en worden de verwarmingssystemen van zestien vestigingen uitgerust met een slimme sturing. Tot slot maakt de traditionele binnen- en buitenverlichting op negentien locaties plaats voor een energiezuinige ledinstallatie. “We zitten deze dagen samen met onze gebouwverantwoordelijken, zodat ze een goed overzicht hebben van de geplande ingrepen. Geen overbodige luxe, want sommige gebouwen zullen een hele reeks ingrepen ondergaan: opwaardering van de buitenschil en de stookplaats, slimme sturing op de radiatoren, plaatsing van zonnepanelen én relighting. De eerste werven zijn volop in voorbereiding en worden na het bouwverlof opgestart op het terrein. Tegen eind 2025 zouden alle werken klaar moeten zijn. Alles opgeteld mikken we op circa 30% energiebesparing en 46% CO2-besparing”, zegt Ouchy. 

 

Goede wisselwerking 

Ouchy en haar AWV-collega’s zijn zeer blij met de waardevolle hulp en ondersteuning van het VEB. “Als we alles zelf in de markt hadden moeten zetten, zou het niet gelukt zijn om tijdig die Europese subsidies aan te vragen. Dankzij de prima medewerking van VEB hebben we deze unieke kans toch kunnen grijpen. Ons partnership werkt bovendien in twee richtingen. We zitten maandelijks samen om de dossiers en de samenwerking te overlopen. In de nasleep hiervan heeft VEB ook al enkele optimalisaties doorgevoerd aan haar platform, die voor ons als klant zeer nuttig zijn. Daarnaast biedt VEB ook handige administratieve ondersteuning, bijvoorbeeld bij het aanmaken van alle dossiers op hun platform. Zo helpen ze ons om kort op de bal te spelen. We kunnen een samenwerking met VEB dus warm aanbevelen!”