03.09.18

Wat is een stroomafnameovereenkomst?

Een 'stroomafnameovereenkomst' is voor velen wellicht een nieuwe term. Wat is het precies, en wat is het verschil met gewoon zonnepanelen aankopen, of met een energieprestatiecontract (EPC)? 
 
Een stroomafnameovereenkomst werkt met derdepartijfinanciering. stroomafnameovereenkomst is dus voornamelijk een handige financiële oplossing voor uw investeringen in hernieuwbare energieproductie.  
 
U betaalt aan de ESCO (dienstenleverancier) een maandelijks bedrag dat nooit hoger is dan uw huidige elektriciteitsprijs. Zo betaalt u in delen uw zonnepanelen – of andere vormen van hernieuwbare energieproductie – af, na afloop van het contract is de installatie en alle winst voor u. 
 
U heeft dus geen investeringsbudget nodig!  
 
Dat heeft een stroomafnameovereenkomst gemeen met een energieprestatiecontract (EPC). Ook daarbij betaalt u de investeringen in stukjes af, waarbij u nooit meer betaalt dan voorheen.  
 
Waar u, als u los zonnepanelen bestelt, gewoon in één keer betaalt voor de installatie, betaalt u bij een stroomafnameovereenkomst gaandeweg met de opbrengsten van de installatie. De opbrengsten gaan de eerste periode dus naar de ESCO, tot uw installatie bekostigd is. 
 
Essentieel hierbij is dat de ESCO ook instaat voor de goede werking en gegarandeerde prestatie van de installatie. Het operationeel risico ligt dus volledig bij de ESCO. 
 
Samengevat: 
 
schema ESC

Het project Mechelen Zonneklaar waarvoor VEB het bestek voorzag, maakt al gebruik van dit principe. Alle Mechelse bedrijven kunnen via het VEB Portaal Energie-Efficiëntie hun zonnepanelen via een stroomafnameovereenkomst bestellen.

Wilt u ook een grootschalig project met stroomafnameovereenkomst opzetten? Contacteer ons.

Een breder raamcontract voor stroomafnameovereenkomst volgt dit jaar. Hou onze website en nieuwsbrieven in het oog.