Een stookplaatsrenovatie of renovatie van de koeling blijkt uit ruim 1.000 van onze uitgevoerde energiescans de belangrijkste maatregel te zijn om niet alleen energie en dus ook CO2 te besparen, maar ook te besparen op onderhoud.

Vraag nu deze dienst aan

 

Waarom kiezen voor een stookplaatsrenovatie?

Is de opwekking van sanitair warm water nog gekoppeld aan een installatie voor ruimteverwarming, die in de zomer enkel opstaat om het sanitair warm water te produceren? Overweeg dan zeker een renovatie van je installatie.

Soms kan je al met kleine ingrepen het energieverlies beperken, door bijvoorbeeld de waterleidingen en warmtewisselaar te isoleren.

Combinaties met hernieuwbare energie zoals zonnecollectoren, warmtekrachtkoppeling of warmtepompen kunnen bekeken worden. Het studiebureau bekijkt samen met jou de best mogelijke oplossing voor je gebouwen.
 

Hoeveel energie bespaar je?

Een stookplaatsrenovatie is een ingreep op technische installaties die je veel oplevert, zowel naar besparing op onderhoudskosten toe als naar energiebesparing. De terugverdientijd van een stookplaatsrenovatie is 10 à 15 jaar.

Deze maatregel levert potentieel 9.000 ton CO2-besparing per jaar op, maar kan evengoed een sterke comfortverhoging met zich mee brengen. Zo kunnen ruimtes die vroeger onvoldoende werden verwarmd, nu wel energiezuinig verwarmd worden. 
 

Waar moet je rekening mee houden?

Als je nog met stookolie werkt, is dit het uitgelezen moment om de ombouw naar een performante gasinstallatie te laten onderzoeken. Verwarmen op een condenserende aardgasinstallatie is immers energiezuiniger en beter geschikt om op lagere temperaturen te verwarmen.

Dit is één van de maatregelen die kan meegenomen worden in een energieprestatiecontract. Als je deze maatregel apart wenst, dan kan dat uiteraard ook.


Met of zonder studie

Voor deze dienst zijn er twee type bestekken beschikbaar, een met voorafgaande studie en een aannemingsbestek.

Enerzijds is er binnen de brede raamovereenkomst ‘Studie, uitvoering en werfopvolging’ een specifiek onderdeel voor 'verwarmen en koelen' voorzien. Wil je een voorafgaande studie, dan neem je best van dit bestek af. 

Heb je al een studie liggen of is een studie niet nodig, dan kan je gebruik maken van ons aannemingsbestek voor HVAC-projecten. Als je al een studie had liggen, bekijken we eerst of deze voldoende is om direct tot aanneming over te gaan. Bij projecten tot 250 000 euro is geen studie nodig.

Weet je niet of je een studie nodig hebt, geen probleem! Je kan alvast de aanvraag doen in het Portaal Energie-Efficiëntie. De projectleider contacteert je om samen de beste piste uit te tekenen.


Bekijk hier ook onze flowchart over het traject met of zonder studie.

We zijn blij met deze kans om ons energieverbruik aan te pakken. Het VEB volgt dit traject goed op, en we appreciëren de snelheid en de flexibele houding van het studiebureau.

Dirk Florin
Revalidatiecentrum Het Veer
Image
Veer

Vraag nu je stookplaatsrenovatie aan