Voor wie?
Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je organisatie een lokale overheid zijn of een lokaal erkende jeugdwerkorganisatie. De infrastructuur waarvoor je de aanvraag indient, moet ruimte bieden aan eerstelijnsjeugdwerk. Als het uitsluitend gaat om burelen of secretariaatsruimtes van Vlaamse jeugdorganisaties, kom je niet in aanmerking. Echter, indien er in hetzelfde gebouw (polyvalente) lokalen zijn waar jeugdwerkactiviteiten plaatsvinden, zoals atelierruimtes voor eerstelijnswerking, dan kom je wel in aanmerking.
Bij twijfel is het Departement Cultuur, Jeugd & Media bevoegd om de definitieve beslissing te nemen. Verder moet je organisatie een rechtspersoon zonder commercieel oogmerk zijn en beschikken over eigen jeugdinfrastructuur of een langdurig gebruiksrecht daarop (minimaal 10 jaar). Tot slot moet de infrastructuur zich bevinden in Vlaanderen of Brussel.
Termijn
De middelen die nu vrijgemaakt zijn, maken dat alle aanvragen voor gratis scans en coachings zeker aan bod zullen komen. Je aanvraag kan ten laatste op 1 december 2024 worden ingediend. In afwachting van de nieuwe minister van Jeugd is het niet helder of deze middelen ook nadien nog beschikbaar zullen zijn. Wees dus zeker op tijd met het indienen van je aanvraag. Als je geen zicht hebt op je verbruik, kunnen wij dit gerust met jou bekijken.
Energiescan of -coaching?
Op basis van het jaarlijkse energieverbruik van je gebouw wordt bepaald of je aanvraag in aanmerking komt voor een energiescan of -coaching. Indien je gebouw minstens 40 kWh/m2 per jaar in totaal verbruikt, kan je een energiescan aanvragen. Indien je verbruik lager ligt, kan je organisatie aanspraak maken op een energiecoaching. Beide zijn volledig kosteloos.
Energiecoaching
Bij een energiecoaching komt er een specialist langs in je gebouw om je infrastructuur te bekijken. De coach geeft je concrete tips om energiezuiniger te zijn, en welke snelle, betaalbare maatregelen je zou kunnen treffen om je energieverbruik te verminderen. Het gaat hier dus vooral om quick wins zoals de aankoop van energiezuinige toestellen, het dichten van spleten en kieren en, het installeren van timers en sensoren.
Energiescan
Een energiescan is veel uitgebreider. Op basis van een plaatsbezoek en grondig onderzoek wordt je volledige infrastructuur geanalyseerd. Na verwerking worden de resultaten gepubliceerd in een rapport met de technische en financiële details die je nodig hebt om doordacht te kunnen investeren in een energiezuiniger gebouw.