20.02.23

Wat is een energiedeelgroep?

Een energiedeelgroep groepeert netgebruikers en laat hen toe energie uit te wisselen tussen of binnen gebouwen. Het is een manier om collectieve energieactiviteiten te organiseren via een open en democratisch systeem.
 
Onder de overkoepelende term ‘energiedeelgroepen’, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Delen binnen jouw eigen organisatie
  • Delen binnen eenzelfde gebouw
  • Energiegemeenschap van burgers
  • Hernieuwbare energiegemeenschap
  • Peer-to-peer (P2P) handel
  • Meervoudige P2P-handel

 
Voor de opzet en registratie moet er een beheerder worden aangesteld. Hij treedt op als vertegenwoordiger tussen Fluvius en de energiedeelgroep.

Voordat een aansluiting opgenomen kan worden in een energiedeelgroep zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Zo kunnen enkel digitale of automatisch gelezen meter (AMR) opgenomen worden. Beschikt u niet over een digitale meter, dan kan u deze sinds 1 januari 2023 kosteloos aanvragen bij Fluvius.

Daarnaast dient uw digitale meter geconfigureerd te zijn volgens meetregime 3 (SMR3). Dit meetregime leest het verbruik automatisch uit op kwartierbasis. Indien dit niet zo is, kan u dit als klant leveringen kosteloos laten omzetten door het VEB.

Het financieel voordeel van een energiedeelgroep slaat enkel op het energieluik van je factuur. Dit betekent dat onder meer de distributiekosten en bijdragen niet veranderen.

Wenst u meer informatie of heeft u bijkomende vragen aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via business@veb.be