14.04.20

Stad Geel getuigt over energieprestatiecontract via het VEB

Bekijk hieronder de getuigenis van Erwin Van Damme van Stad Geel, over hun keuze voor een energieprestatiecontract.


Samenvatting getuigenis:

Erwin Van Damme:

We zijn bij het VEB terecht gekomen omdat we op zoek waren naar een facilitair bedrijf dat ons kon ondersteunen in het aanbesteden van een energieprestatiecontract.

Het VEB heeft voor ons de haalbaarheidsstudie uitgevoerd, waarbij 10 gebouwen geselecteerd werden om te bekijken of het potentieel groot genoeg was. Dan hebben ze ook een bestek opgesteld in samenwerking met ons. Vervolgens hebben ze heel de overheidsopdracht gefaciliteerd. Dat is best een ingewikkelde procedure en we hadden die know-how zelf niet in huis om dat te doen.

We hebben intussen een ‘Energy Services Company’ (ESCO) gevonden die ons 1,7 miljoen euro aan energiebesparende maatregelen heeft voorgesteld. Met als resultaat dat we daarmee 48 % aan elektriciteit kunnen besparen en 18 % aan gasverbruik. Die maatregelen zijn zonnepanelen, stookplaatsrenovaties, isolatie, relighting… al dat soort maatregelen zitten mee vervat in de investeringen.

Deze formule is vooral interessant om een maximum aan energiebesparing te krijgen. Ook zorgt het voor een kortere aanbestedingsperiode. Als je al die zaken apart moet gaan aanbesteden, dan ben je toch wel een tijdje bezig.