16.09.20

Beerse en Oud-Turnhout bundelen de krachten voor een forse energiebesparing

De besturen van Beerse en Oud-Turnhout stappen samen in zee voor een energieprestatiecontract via het Vlaams Energiebedrijf (VEB).

Bij een energieprestatiecontract neemt een Energy Services Company (ESCO) de rollen van studiebureau, uitvoerder en onderhoudsfirma op zich. Dit contract legt de ESCO contractueel een bepaalde energiebesparing op. De ESCO investeert in de energiebesparende maatregelen, de gemeenten betalen de investering terug met de energiebesparing. Zo zorgt een energieprestatiecontract dus voor minder druk op het budget.

Door de krachten te bundelen, komen de gemeenten samen tot een twintigtal gebouwen, waardoor het potentieel aan energiebesparende maatregelen toeneemt. Dat maakt het project aantrekkelijker voor een ESCO. Dit project past binnen ons Europees ELENA-project om investeringsdrempels voor energiebesparing binnen de publieke sector weg te nemen.

Hans Woestenborghs (headerfoto), schepen van financiën in Beerse: “Duurzaam samenwerken binnen Stadsregio loont!”

Paul Paeleman - Oud-TurnhoutPaul Paeleman, schepen van duurzaamheid in Oud-Turnhout: “Dat we er alles aan moeten doen om duurzaam verder te gaan, is duidelijk. Samenwerken met onze collega’s van Beerse biedt ons de mogelijkheid om versneld en ‘betaalbaar’ onze doelstellingen te bereiken binnen de aangereikte mogelijkheden. Dit is een kans die wij als gemeente met beide handen willen grijpen om ook onze verantwoordelijkheid op te nemen.”
Interesse in EPC? Contacteer ons