28.05.25

Burgers centraal in energietransitie

PV met Stroomafnameovereenkomst 

2025 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Coöperaties. Onder het motto “Coöperaties bouwen een betere wereld” willen de VN de rol van coöperaties in duurzame ontwikkeling en maatschappelijke inclusie extra in de verf zetten. Onze lopende raamovereenkomst “stroomafnameovereenkomst” via burgercoöperaties sluit hier naadloos bij aan.  

Wat houdt de raamovereenkomst in? 

Met deze raamovereenkomst stel je je eigen gebouw ter beschikking via concessie om zo de zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor voldoe je dus meteen aan de PV-verplichting. 

Zo kunnen publieke organisaties zoals scholen, zorginstellingen en lokale besturen eenvoudig en voordelig overstappen op zonne-energie — samen met burgers uit hun omgeving. 

De coöperatie: 

  • financiert, installeert en onderhoudt de installatie volledig; 
  • levert de opgewekte stroom aan een vaste prijs die lager ligt dan de klassieke stroomprijs; 
  • draagt het operationele risico van de installatie; 
  • draagt de installatie na afloop van het contract kosteloos over aan jouw organisatie. 

Deze formule maakt het mogelijk om zonder voorafgaande investering lokaal hernieuwbare energie op te wekken op jouw gebouw. Tegelijk geven we burgers een directe en structurele rol in het energieverhaal van hun gemeenschap. 

De kracht van het coöperatieve model 

In dit model worden burgers mede-eigenaar van het project. Ze investeren samen in jouw zonne-installatie, delen in de opbrengsten en versterken het draagvlak in de gemeenschap. 

Deze aanpak: 

  • verhoogt het maatschappelijk engagement; 

  • klimaatrechtvaardige oplossingen; 

  • zorgt voor lokale verbondenheid en transparantie. 

Je verhoogt zo niet alleen je klimaatambitie, maar ook het draagvlak voor duurzame oplossingen in jouw directe omgeving.  

De energietransitie van iedereen 

Het VN-jaar van de coöperatie herinnert ons eraan dat duurzame energie niet alleen een technische, maar ook een maatschappelijke uitdaging is. Door burgers actief te betrekken als mede-investeerders en gebruikers, bouwen we aan meer energieonafhankelijkheid, klimaatrechtvaardigheid en lokale weerbaarheid. 

Onze raamovereenkomst voor stroomafnameovereenkomst is meteen inzetbaar. Wil je als organisatie duurzame stroom afnemen tegen een gunstige prijs én met maatschappelijke meerwaarde? Dien vandaag nog je aanvraag in via ons EE-portaal.

Laat 2025 niet zomaar voorbijgaan — maak van dit VN-jaar ook een coöperatief energiejaar voor jouw organisatie en gemeenschap!