14.06.23

Eerste hulp bij energiezuinig koelen

Ben je op zoek naar energiezuinige alternatieven voor een traditionele airconditioning? Die bestaan er zeker!

In de eerste plaats loont het de moeite om de koelingsnood te verminderen door goede isolatie, inzetten van schaduw en (automatische) zonwering.

Vervolgens heb je de keuze uit actieve of passieve koeling.

De werking van een warmtepomp kan omgekeerd worden om te koelen, dat noemen we actieve koeling. Wat was de werking van een warmtepomp nu weer?

Een warmtepomp haalt de warmte uit natuurlijke bronnen, zoals de aarde of de lucht, en transporteert die via een water-glycolmengsel. Dit water heeft een laag kookpunt. Via een compressor wordt het mengsel aan de kook gebracht. De condensatie haalt de warmte vervolgens uit het koelwater. Deze warmte wordt afgegeven aan de te verwarmen ruimte.

Keer je dit volledig om, dan wordt warmte aan de ruimte onttrokken. De compressor gebruikt die warmte om het koelwater te koelen. Dat water koelt vervolgens je vloeren of muren.

Wil je nog energiezuiniger koelen, dan kan je opteren voor passief koelen. Daarbij wordt de compressor niet gebruikt. De koelte wordt rechtstreeks onttrokken aan de bodem. Hiermee kan je je ruimte tot 2 à 4° koeler krijgen. Het enige nadeel is dat naarmate de zomer vordert, de ondergrond ook minder koel wordt, dus het systeem minder effectief koelt.

Bij adiabatische koeling wordt het natuurlijke proces van waterverdamping ingezet. De luchtstroom wordt bevochtigd, waardoor het vochtgehalte stijgt en de temperatuur daalt. Lees hier onze aparte blog hierover.

Een hybride drycooler doet iets gelijkaardig, maar koelt rechtstreeks het koelwater in plaats van de luchtstroom. Als het buiten koud genoeg is, kan deze drycooler ook zonder water werken. Er wordt enkel water gebruikt wanneer dat echt nodig is. Dat maakt een hybride drycooler milieuvriendelijker dan adiabatische koeling.

Opties genoeg dus als je energiezuiniger wil koelen. Het studiebureau bespreekt de geschiktste systemen voor jouw specifieke situatie.
 

Vraag nu je energiezuinige koeling aan