30.07.24

Energie-efficiëntie vs. Onroerend erfgoed?

Erfgoed - beschermd monument

Wanneer we het hebben over energiezuinigheid als doel, is het niet altijd helder hoe dit nu juist verenigbaar is met onroerend erfgoed. Bij het VEB bieden we echter energieaudits, specifiek gericht op beschermde monumenten. Energiebesparende maatregelen hoeven immers niet haaks te staan op het behoud van erfgoedwaarden. 

Binnen het kader van onze nieuwste raamovereenkomst met betrekking tot audits, werd er voor het eerst een perceel voorzien, specifiek gericht op onroerend erfgoed. Hierbij houden we rekening met de richtlijnen van het Agentschap Onroerend Erfgoed. 

Energieaudit onroerend erfgoed in vier stappen 

Door het bieden van deze specifieke audits, proberen we een alomtegenwoordige vraag te beantwoorden: hoe zit dat met erfgoed? Hieronder geven we jullie daarom graag de exacte stappen die hierbij komen kijken. 

  1. Analyse van de bestaande energie-efficiëntie van het gebouw en de energieverliezen
  2. Aanbevelingen om het gebouw beter te isoleren en energie te besparen. 
  3. Haalbaarheidsbepaling van de aanbevelingen. 
  4. Een gemotiveerde keuze van energiebesparende maatregelen die geen afbreuk doen aan de erfgoedwaarden en de bestaande constructie. 

Haalbaarheid van aanbevelingen  

Wat deze specifieke audits dus onderscheidt van de rest, is de focus op de haalbaarheid, die op basis van vier elementen wordt bepaald. Eerst en vooral is er nood aan een omschrijving van de erfgoedwaarden, -kenmerken en -elementen van het gebouw. Dit moet zelf aangeleverd worden door de opdrachtgever in een beheersplan. Via deze link kan je terugvinden hoe dit er exact uit moet zien.

Op basis van dit plan wordt er vervolgens een impactanalyse gemaakt van de aanbevolen ingrepen op de erfgoedwaarden. Dit gevolgd door een risicoanalyse van deze maatregelen op de bestaande constructie. Tot slot wordt er een kosten-batenanalyse gemaakt van de mogelijke ingrepen. Zo kan er een weloverwogen keuze gemaakt worden, die de integriteit van je onroerend erfgoed respecteert. 

Om dit te kunnen garanderen, werken we voor deze audits enkel en alleen samen met studiebureaus die over de nodige kennis beschikken. Externe architecten, gespecialiseerd in erfgoed, ondersteunen energiedeskundigen hierbij om weloverwogen aanbevelingen te doen. 

Voor wie zijn deze audits?  

Enkel als je over een beschermd monument beschikt, kan je deze energieaudit laten uitvoeren. In dit geval kom je daarbij in aanmerking voor de onderzoekspremie van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Meer instructies over hoe je dit kan aanvragen, vind je hier terug. Indien je gebouw geen beschermd monument is, maar wel over erfgoedwaarden beschikt, kunnen we daar ook binnen onze gewone audits aandacht aan besteden.  

Interesse in een audit voor onroerend erfgoed?

Contacteer ons gerust met je vragen, of dien vandaag nog een aanvraag in voor jouw beschermd monument.