22.04.24

Verlichting: Veel meer dan alleen lampen

Verlichting is niet zomaar een praktische noodzaak; het is een krachtig instrument dat ons dagelijks leven beïnvloedt, onze concentratie kan verbeteren en zelfs onze productiviteit kan verhogen. Dat is een van de belangrijkste inzichten die we hebben opgedaan tijdens ons recente webinar over relighting. 

Laten we eens dieper ingaan op hoe verlichting ons welzijn, onze concentratie en productiviteit beïnvloedt. 

De invloed van verlichting op ons welzijn is opmerkelijk. Natuurlijk zonlicht kan ons humeur verbeteren en ons energieniveau boosten, maar er is meer. Goede verlichting vermindert ook kunstmatige stressoren die vaak worden veroorzaakt door onjuiste verlichting. 

In een wereld vol afleidingen is het behouden van concentratie cruciaal voor succes. Uit onderzoek blijkt dat de juiste verlichting onze alertheid kan verhogen en vermoeidheid kan verminderen. Goed geplaatste en heldere verlichting zal ons helpen om alert en productief te blijven gedurende de dag. 

Een logisch gevolg van verbeterd welzijn en verhoogde concentratie is een boost in productiviteit. Werknemers die zich goed voelen en goed kunnen concentreren, presteren beter en efficiënter. 

 

Verder speelt licht een cruciale rol bij het synchroniseren van onze biologische klok, wat van vitaal belang is voor onze gezondheid. Onderzoek linkt verstoringen in ons circadiaanse ritme aan gezondheidsproblemen zoals obesitas, depressie en zelfs slaapstoornissen. Een strategische mix van daglicht en kunstlicht kan onze slaapkwaliteit en algeheel welzijn dus zeker bevorderen. 

Essentiële factoren in verlichting:  

1. Tijd: De timing van verlichting is essentieel; fel licht in de ochtend helpt ons wakker worden, terwijl zacht licht in de avond helpt ontspannen. 

2. Lichtspectrum: De kleurtemperatuur van het licht beïnvloedt de sfeer in een ruimte. Een warm, zacht licht kan bijvoorbeeld een rustgevende sfeer creëren, terwijl een koeler, helderder licht meer geschikt zal zijn om geconcentreerd te werken. Naast kleurtemperatuur speelt ook de CRI of Colour Rendering index een grote rol. Een hogere Colour Rendering Index (CRI) betekent dat kleuren natuurgetrouw worden weergegeven. Dit is cruciaal is voor een authentieke visuele ervaring. Kies daarom voor een CRI van meer dan 80.

Image

3. Hoeveelheid licht: Niet alleen de intensiteit, maar ook de kwaliteit van het licht speelt een rol. Voor werkplekken is een minimale helderheid van 500 lux aanbevolen. Daarnaast is het af en toe goed om naar buiten te gaan en voldoende zonlicht op te vangen. 

Image

4. Ruimte: De verdeling van licht, contrasten en kleurgebruik beïnvloeden de functionaliteit en sfeer van een ruimte. Een goede verlichtingsstrategie vermijdt te donkere werkplekken en creëert een aangename werkomgeving. 

Kortom, door te investeren in de juiste verlichtingsopties verbeteren we niet alleen onze fysieke omgeving, maar optimaliseren we ook onze mentale en emotionele gezondheid, wat leidt tot een hogere levenskwaliteit.