09.11.23

Verplichte zonnepanelen voor publieke gebouwen in Vlaanderen

HVAC

Op 30 juni 2025 zet Vlaanderen een cruciale stap richting duurzame energie. Vanaf deze datum verplicht de Vlaamse Overheid zonnepanelen op alle gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 1 gigawattuur. Voor publieke gebouwen ligt de norm zelfs op een strikte 250 megawattuur. Een uitdaging voor vastgoedbeheerders, duurzaamheidsambtenaren, en facilitair managers.

Welke publieke organisaties vallen onder deze verplichting?

Deze verplichting geldt niet alleen voor 2.500 bedrijfsgebouwen, maar ook voor 1.300 publieke gebouwen, waaronder die van federale, Vlaamse, provinciale, en gemeentelijke overheden, overheidsbedrijven, onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen.

Publieke organisaties met exclusief eigenaarschap, erfpacht, of opstalrechten van gebouwen verbonden met het EAN-afnamepunt vallen onder de PV-verplichting bij een jaarlijkse elektriciteitsafname van meer dan 250 megawattuur.

Vanaf 2030 geldt deze verplichting ook voor gebouwen met een EAN-afnamepunt waar vanaf 2026 meer dan 100 megawattuur wordt geregistreerd.

 

Hoe verloopt de overstap?

Zonnepanelen

De overstap naar zonne-energie verloopt geleidelijk:

  • Vanaf 30 juli 2025 moet de installatie minimaal 12,5 Wp per vierkante meter dakoppervlakte voorzien.
  • Vanaf 1 januari 2030 stijgt deze norm naar minimaal 18,75 Wp per vierkante meter.
  • Vanaf 1 januari 2035 wordt een minimum van 25 Wp per vierkante meter vereist.

Alle voorwaarden en procedures ontdekken?

Wil je alle ins en outs van de voorwaarden en procedures leren kennen? Neem dan een kijkje op de website van de Vlaamse Overheid, waar je een handige handleiding vindt. 

Voordelen van zonne-energie voor publieke gebouwen

De integratie van zonne-energie in publieke gebouwen biedt diverse voordelen. Allereerst draagt het bij aan duurzaamheid en een verminderde ecologische impact, wat positief is voor het imago van de organisatie.

Financieel gezien resulteert het in langdurige kostenvermindering, waardoor er meer budgettaire ruimte ontstaat voor andere investeringen.

Daarnaast leidt zonne-energie tot een stabielere energievoorziening. De lokale opwekking vermindert de afhankelijkheid van externe leveranciers en minimaliseert de risico's van stroomuitval.

In essentie biedt de implementatie van zonne-energie in publieke gebouwen voordelen op zowel milieugebied als financieel gebied, zonder afbreuk te doen aan de energiebetrouwbaarheid.

Benieuwd hoe het VEB jou ondersteunt?

Ontdek hoe wij jouw organisatie ondersteunen bij de implementatie van de PV-verplichting. Ontvang deskundige begeleiding, kostenefficiënte oplossingen en een gestroomlijnde aanpak voor de installatie en het onderhoud van zonnepanelen.