20.12.24

Verplichtingen in 2025

Het nieuwe jaar brengt heel wat nieuwe verplichtingen met zich mee. We maakten voor jullie een lijstje met de belangrijkste verplichtingen die van kracht gaan in 2025. Zo gaan we dieper in op de PV-verplichting, de uitbreiding van de EPC NR-verplichting, de Terra-verplichting voor lokale besturen, de laadpaalverplichting en de BACS-verplichting.

PV-verplichting

Tegen 30 juni 2025 moeten alle publieke organisaties met een EAN-afnamepunt vanaf 250 megawattuur voldoen aan de PV-verplichting en zonnepanelen in gebruik hebben. 

Bij niet-naleving van de verplichting worden zware, niet-bevrijdende boetes opgelegd van €400 per ontbrekende kilowattpiek. Dit betekent dat je naast de boete alsnog zonnepanelen moet plaatsen. Uitzonderingen en alternatieve oplossingen zijn mogelijk, maar complex en vooral tijdrovend.

Ben je nog niet begonnen met je aanvraag? Contacteer ons dan vandaag nog om van start te gaan. Indien je te laat bent, is het immers nog steeds belangrijk om hier zo snel mogelijk aan te voldoen.

Update 23/12

Eind vorige week publiceerde het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (Voka) dat er heel wat bedrijven een uitzondering zullen krijgen op de PV-verplichting. Concreet zou het gaan om uitstel van negen maanden indien ze hun zonnepanelen al besteld, maar nog niet gekregen hebben. Het is echter niet duidelijk of dit ook van toepassing is op de publieke sector. We houden jullie op de hoogte in een volgend blogbericht, onze nieuwsbrief en op onze sociale media.

Laadpalen 

Vanaf 1 januari 2025 wordt het verplicht om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te voorzien op de parkings van bestaande niet-residentiële gebouwen. Dit houdt in dat op parkeerterreinen met meer dan twintig parkeerplaatsen minimaal twee oplaadpunten aanwezig moeten zijn per niet-woongebouw dat aan het parkeerterrein grenst. 

Gebouweigenaars of vergunningshouders die hier in januari 2025 nog niet aan voldoen, riskeren administratieve geldboetes. De handhaving wordt uitgevoerd door VEKA, met boetes van €2000 per ontbrekend oplaadpunt. Meer informatie over de regelgeving, mogelijke boetes en oplossingen is beschikbaar op onze website. 

Terra – lokale besturen 

Begin juli 2024 kondigde ABB aan dat lokale besturen tegen 31 maart 2025 verplicht zijn om energie- en gebouwgerelateerde data te rapporteren in Terra, de patrimonium- en energiedatabank van Vlaanderen. 

In Terra worden gebouwen, gronden en energiegegevens van publieke instanties geïnventariseerd en opgevolgd. Deze data biedt lokale besturen meer inzicht in hun energiegebruik, waardoor ze energiebesparingsprojecten efficiënter kunnen plannen en opvolgen. Daarnaast kan de data gebruikt worden voor rapportering binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact, wat helpt bij het behalen van energiebesparingsdoelstellingen.

Maakte jouw lokaal bestuur de overstap van E-lyse naar Terra nog niet? Contacteer ons dan snel op terra@veb.be. Wij helpen je graag verder. 

EPC NR-uitbreiding

Vanaf 1 januari 2025 wordt de EPC NR-verplichting uitgebreid. Zo moeten nu ook álle niet-residentiële gebouwen met een bruto vloeroppervlakte groter dan 1000 m² beschikken over een Energieprestatiecertificaat Niet-Residentieel (EPC NR). Voordien was het al verplicht voor alle publieke gebouwen om te beschikken over een EPC NR, maar dit zal nu ook gelden voor alle grote niet-publieke niet-residentiële gebouwen.

Dit certificaat geeft inzicht in de energieprestaties van gebouwen. Het bevat naast een energielabel (A-G) en energiescore ook aanbevelingen om de energieprestatie te verbeteren, met als lange termijndoel koolstofneutraliteit. Het EPC NR wordt opgesteld per gebouweenheid door een erkende energiedeskundige (type D). 

De verplichting wordt stapsgewijs uitgebreid. Zo zal vanaf 1 januari 2026 een EPC NR ook vereist zijn voor alle overige grote niet-residentiële gebouwen, dus met een bruto vloeroppervlakte tussen 500 en 1000 m².  

Gebouwen met een sloopvergunning zijn vrijgesteld van deze verplichting. Het EPC NR heeft een geldigheid van vijf jaar. Eigenaars die niet voldoen aan deze verplichting, riskeren boetes. 

Ben je niet zeker over het toepassingsgebied? Check dan even onze visuals op deze webpagina.

Bouwautomatisering- & controlesysteem (BACS)

Vanaf 31 december 2025 is het in Vlaanderen verplicht dat bepaalde niet-residentiële gebouwen zijn uitgerust met een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (BACS). Deze verplichting geldt voor niet-residentiële gebouwen met verwarmings- en/of koelsystemen met een nominaal vermogen van meer dan 290 kW.  

Binnen de BACS-verplichting zijn er een aantal minimumvereisten. Het systeem moet in staat zijn om het energieverbruik continu te monitoren, registreren, analyseren en bijsturen. Daarnaast moet het de energie-efficiëntie van het gebouw evalueren, rendementsverliezen van technische systemen opsporen en de verantwoordelijke informeren over mogelijke verbetering. Tot slot moet het systeem communicatie en samenwerking mogelijk maken met verbonden technische systemen en apparaten binnen het gebouw.  

Nu al benieuwd naar deze verplichting? Lees hieronder meer op de site van de Vlaamse Overheid.