28.10.22

Enkele anciens blikken terug

Het VEB bestaat dit jaar tien jaar. In die tijd heeft het al een hele evolutie meegemaakt. We spraken met enkele collega’s die er die eerste jaren al bij waren: Sven Crabbé (toen klantverantwoordelijke, nu reporting analist), An Brouns (klantverantwoordelijke), Maarten Maes (proces- en innovatiebeheerder), Koen Willems (toen IT-verantwoordelijke, nu functioneel analist) en Tine Weckhuyzen (communicatiemedewerker).

enkele anciens VEBUit die eerste periode blijft de collega’s vooral die typische start-upsfeer bij. Het was nog een klein en hecht team. Bijna elke week was er wel een ‘eerste keer’ of een gelegenheid om te vieren. De functie-inhoud was nog veel diffuser, iedereen sprong bij waar nodig. Als de eerste contracten buiten moesten was bijna iedereen daar op de een of andere manier mee bezig bijvoorbeeld. Die grote mate van betrokkenheid was heel fijn, maar was uiteraard niet vol te houden toen het VEB groeide.

Koen: “Het was een heel leuke periode. Het was niet formeel, we moesten het allemaal nog uitvinden.”

Wie al ooit bij een start-up gewerkt heeft, herkent het: het is een speciaal gevoel om met nul klanten te starten en voor je ogen het aantal klanten te zien toenemen.

Maarten: “Na die eerste golf van klanten dacht ik dat dat wel een hele tijd wat hetzelfde ging blijven, maar eigenlijk zijn we blijven groeien.”

Op welke verwezenlijkingen de collega’s het meest trots zijn? Vooral de gezamenlijke resultaten worden aangehaald: hoe we van een kleine een grote speler geworden zijn, het vertrouwen dat we van de klanten krijgen en de partnerschappen die we in sectoren als zorg, onderwijs en cultuur hebben uitgebouwd.

Tine: “Ik zit aan de digitale deur van het VEB, ik zie de contactformulieren binnenkomen. Organisaties vinden meer en meer zelf de weg naar ons. Dat is wel een fijn gevoel.”

Maar ook persoonlijke bijdrages blijven bij. De opbouw van Terra bijvoorbeeld, of de komst van de lokale besturen.

Sven: “We kwamen ook heel dankbare mensen tegen bij kleinere gemeenten. Dat er eindelijk eens een leverancier wat uitleg gaf.”

Ten slotte vraag ik of de anciens een rode lijn zien in de werksfeer bij het VEB, ons DNA zeg maar. Iets van de start-upmentaliteit blijft wel overeind menen de collega’s. Zo is er best veel inspraak, en vliegen we hands-on in de actie. Er is veel drive om er iets van te maken.

An: “Je hebt hier echt verschillende mensen die vanuit hun drive en idealen komen solliciteren, om voor het klimaat te vechten.”

(Foto vlnr: Maarten, Tine, Sven)