07.11.23
Gebouwschil & HVAC als hoeksteen van de energietransitie [Webinar]

Energie-efficiënt renoveren van gebouwen is een complex proces dat best volgens de stappen van de trias energetica-methodologie verloopt:
- Beperk de energievraag: De eerste stap is om de energievraag zoveel mogelijk te verminderen. Dit helpt kosten te verlagen, vermindert de afhankelijkheid van beschikbare energiebronnen en maakt de energiegebruiker minder afhankelijk van de volatiliteit van de energieprijzen.
- Gebruik duurzame energiebronnen: Om de overblijvende energievraag te dekken, wordt bij voorkeur zoveel mogelijk gebruik gemaakt van energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie, windenergie of geothermische energie..
- Efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen: Als er toch nog fossiele brandstoffen nodig zijn om in de resterende energiebehoefte te voorzien, maak dan zo efficiënt mogelijk gebruik van deze brandstoffen.
Isolatie speelt een essentiële rol bij het verduurzamen van gebouwen:
- Vermindering van de energievraag: Isolatie verlaagt de energievraag, wat resulteert in lagere kosten, minder afhankelijkheid van beschikbare energiebronnen en minder CO2-uitstoot.
Enkele praktische tips bij het isoleren
- Om de energievraag te beperken, moet je isoleren. Het dak is vaak de beste plek is om te beginnen, aangezien warmte altijd stijgt.
- Als er al isolatie aanwezig is in het gebouw, controleer dan of dit echt voldoende is, ook op lange termijn. Naast de dikte van het isolatiemateriaal, spelen hierbij ook de materiaaleigenschappen een belangrijke rol.
- Plant u isolatiewerken? Overweeg bij de keuze van uw isolatiemateriaal dan ook eens de duurzamere alternatieven. Ook de productie en verwerking van isolatiematerialen zorgt namelijk voor een belangrijke CO2-uitstoot.
- Efficiëntere warmte-opwekking: Een lagere energievraag resulteert in een lagere nodige toevoertemperatuur voor warmteafgiftesystemen. Dit biedt interessante voordelen, zoals een efficiëntere werking van condensatieketels . Daarnaast creëert het vooral ook meer mogelijkheden om voor duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp, te kiezen. Dit maakt de weg naar een CO2-neutraal gebouw haalbaar.
- Gezond en aangenaam binnenklimaat: In een goed geïsoleerd gebouw zijn er minder koude wanden en minder tocht. Dat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en verhoogd thermisch comfort. Zoals onderzoek aantoont, draagt een verbeterd comfort op zijn beurt dan weer bij aan een hogere productiviteit en klanttevredenheid van de gebouwgebruikers.
- Eigentijdse uitstraling en hogere vastgoedwaarde.