21.10.22

Duurzame energiebesparingstips voor de winter

De Vlaamse regering besliste op 30 september om verschillende crisismaatregelen te nemen om het energieverbruik van de Vlaamse overheid terug te dringen. Centrale entiteiten zullen de komende periode 15% moeten besparen op zowel elektriciteit als gas. Ze werden hierover al ingelicht door departement Omgeving. Een deel van de voorgestelde maatregelen zijn verplicht, andere aanbevolen. Ook voor andere organisaties zijn deze maatregelen uiteraard een handige checklijst. Bekijk hier de volledige lijst van maatregelen.

Wil je op korte en middellange termijn jouw energieverbruik op een duurzame manier verlagen? Neem dan zeker ook onderstaande maatregelen:
 
  • Monitoring: je kan pas energielekken opsporen als je ze kan meten. Als je het verbruik van verwarming, elektriciteit, water en binnentemperatuur nog niet meet voor verschillende ruimtes, start er dan nu mee. Aan meten alleen heb je niets, als je dit niet kan interpreteren. Gebruik software die afwijkingen detecteert. Doe nu een beroep op ons raamcontract voor monitoring.    
     
  • Regeltechnische optimalisatie: verwarm, verlucht of koel niet meer dan nodig. Kijk alle thermostaten na, draai radiatoren dicht in gangen en niet-gebruikte ruimtes, zet ventilatie-luchtgroepen uit van ruimtes waar geen bezetting is. Ook pompen kan je best nakijken: staat het hydraulische evenwicht van de installatie nog op punt? Intern geen capaciteit om alle instellingen terug goed af te stellen? Laat een studie opmaken via ons raamcontract regeltechnische optimalisatie, en voer de optimalisaties uit via onze dienst verwarmen en koelen.    
     
  • Relighting: nog niet overgeschakeld op ledverlichting? Ook hier kan je veel mee besparen. Let er wel op dat de ledverlichting minstens 125 lumen/watt rendement heeft, liefst 140 of meer. Zeker zijn van kwalitatieve relighting? Maak gebruik van ons raamcontract relighting, nu ook beschikbaar als licht-als-een-dienst, waarbij je de investering gespreid afbetaalt met de gerealiseerde besparing.


Bekijk ook zeker onze andere energiebesparende maatregelen. Als je niet weet welke nuttig zijn voor jouw gebouwen, is het altijd goed om te starten met een energiescan.