Samen halen we de klimaatdoelstellingen

De Vlaamse overheid engageert zich concreet om de klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 te halen. Onder het motto 'Begin bij jezelf' pakken we vooraleerst de eigen gebouwen en infrastructuur aan. Daarnaast bestaan er actieplannen rond mobiliteit en bedrijfscultuur.

 

Wat is het doel?

Tegen 2030 legt Europa 55 % CO2-besparing op, en minimum 35% energiebesparing. Maar 2030 gaat er zo zijn, we richten ons best al naar het grotere doel: klimaatneutraliteit tegen 2050.

De Vlaamse regering keurde in juni 2020 de langetermijnrenovatiestrategie goed, waarbij een voorbeeldrol is weggelegd voor de centrale Vlaamse overheid. Jouw organisatie moet dus al klimaatneutraal zijn tegen 2045. De jaarlijkse besparing in primaire energie wordt vanaf 2023 opgeschroefd van 2,5% naar 3%. De meerjarenstrategie om deze besparing te behalen moet je ook voor je eigen gebouwen opnemen in het ondernemingsplan.

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Het VEB stelt zijn diensten ter beschikking en coördineert jaarlijks een projectoproep, om je energieprojecten ook financieel haalbaar te maken.

 

Waarvoor kan je steun aanvragen?

Entiteiten kunnen ondersteund worden tot maar liefst 1 000 000 euro per entiteit. De oproep ondersteunt projecten met het oog op de verhoging van de energie-efficiëntie van gebouwen of technische infrastructuur. De nadruk ligt daarbij op projecten die leiden tot een directe energie- of koolstofbesparing. Dit zijn meestal projecten waarbij technische aanpassingen of gebouwschilmaatregelen worden geïmplementeerdDaarnaast worden ook maatregelen ondersteund die slechts indirect tot een energie- of koolstofbesparing leiden maar wel essentieel zijn om tot een koolstofneutraal patrimonium te komen doordat ze leiden tot kwalitatief inzicht in besparingsmogelijkheden en verbruik.  
 

Hoe steun aanvragen?

De oproep staat doorlopend open van 30 april 2024 tot en met 30 augustus 2024. De middelen van het Actieplan worden toegekend in functie van hun beschikbaarheid. De middelen worden in twee rondes verdeeld, waarbij de eerste ronde loopt van 30 april tot en met 31 mei 2024, de tweede ronde van 1 juni tot en met 30 augustus 2024.

Het reglement en het aanvraagformulier vind je hieronder bij downloads. Mail het ingevulde formulier naar actieplanEE@veb.be.

Je project uitvoeren met het VEB? Dat kan. Klik hier voor het overzicht aan energiediensten.

 

Mis deze opportuniteit niet

Bespaar je meer, dan kan je de extra besparingen naar eigen inzicht aanwenden. Uiteindelijk komt energie-efficiëntie dus niet enkel het klimaat en je energiekost ten goede, maar kunnen er meer middelen vloeien naar waar het voor jou om draait: jouw dienstverlening.
 

Graag nog meer uitleg?

Je kan ons mailen op actieplanEE@veb.be of bellen naar +32 2 421 32 00 (vraag naar je klantverantwoordelijke of Maureen).
 


Wil je meer uitleg over het actieplan klimaatimpact in zijn geheel (gebouwen, mobiliteit en gedrag)? Neem een kijkje op de website van het Klimaatplan Vlaamse overheid.