21.01.22

Terra legt tendensen in ons energiebeleid bloot

Nu meer publieke diensten de weg vinden naar Terra Patrimonium- en energiedatabank Vlaanderen, levert dit ons een schat aan waardevolle informatie op. Wat pakken de organisaties als eerste aan, en zijn we daarmee op de goeie weg richting 2050?

Al 8 954 organisaties maken gebruik van Terra. In 2021 was er vijf keer meer activiteit in Terra dan in 2020. Wat doen die organisaties daar dan? Onder andere energiescans aanvragen, al meer dan 2000 in totaal. Vervolgens rollen er aanbevolen maatregelen uit die scan, inclusief verwachte investeringskost, terugverdientijd en CO2-besparing. Zo staan er al 17 489 maatregelen in Terra. De organisatie kan in Terra aangeven welke maatregelen hij heeft uitgevoerd.

Wat blijkt nu?

8 % van de berekende maatregelen is ondertussen uitgevoerd. Ze vertegenwoordigen wel maar 5,5% van het totale investeringsbedrag. De organisaties kiezen er dus voor om vooral de goedkopere maatregelen uit te voeren, wat vaak de quick wins zijn.

Amper 0,8 van het totaal geïnvesteerde bedrag ging naar gebouwschilmaatregelen, dus isolatie van muren, vloeren en daken. Daar tegenover staat dat 27% van het geïnvesteerde bedrag werd besteed aan stookplaatsrenovatie waarbij opnieuw werd gekozen voor stookplaatsen die integraal op fossiele brandstof werken.

We juichen uiteraard alle maatregelen toe die het energieverbruik verminderen. Evenwel, als je de trias energetica ernaast legt, zou de prioritering omgekeerd moeten zijn:
 
trias energetica
 
Bij het isoleren van je gebouwen (daken, vloeren, muren, beglazing) beperk je echt de energievraag, terwijl je bij het vervangen van je gasketel hooguit de fossiele brandstof efficiënter gebruikt. Andere maatregelen binnen die eerste prioriteit zijn regeltechnische aanpassingen en relighting.

Door de Trias Energetica te volgen bekom je de goedkoopste weg naar 2050. Wanneer je daarentegen de prioriteiten omdraait, maak je het traject onnodig complex en duur, waarbij het vaak moelijker wordt om de investeringen goed te spreiden doorheen het traject.
 
Je duurzame energiebronnen verhogen kan uiteraard door zonnepanelen, in eigen beheer of via derdepartijfinanciering, maar ook door windenergie of bivalente stookplaatsen, dus in combinatie met een warmtepomp bv.

In het feedbackgesprek na een energiescan bespreekt het studiebureau de meest logische volgorde van de maatregelen. Door tijdelijke meetacties als optie te nemen bij je energiescan, kan je nog accurater advies krijgen over jouw specifieke situatie.
 
Lees hier meer over onze energiescans met nieuwe opties